Monday, February 2, 2009

VPN naar je eigen huis


Veilig interneten voor wie veel onderweg is!

Met de introductie van eenvoudige huis routers die een VPN server hebben draaien wordt het steeds gemakkelijker om thuis je eigen VPN server te hebben. Je kon al via betaalde (en soms gratis) externe servers een VPN verbinding maken, maar nu heb je eigenlijk niemand meer nodig.

Waar is dat nou goed voor zo'n VPN?
Als je een versleutelde VPN verbinding opbouwd zorg je ervoor dat jouw laptop onzichtbaar wordt. Als je op een openbaar netwerk surft (bibliotheek, koffie shop, hotel, etc.) kan iedere andere PC op dat wifi netwerk jouw PC zien en bereiken. Door een VPN verbinding op te bouwen met jouw huis, wordt je PC onzichtbaar en onbereikbaar voor de andere PC's die op dat zelfde openbare netwerk surfen. Als je een VPN verbinding maakt met je eigen huis kun je gebruik maken van de systemen die thuis staan (file server, print server, etc.) én je bent onbereikbaar voor de andere gebruikers van het openbare netwerk. En dat is eigenlijk het belangrijkste!

Als je twee VPN routers op het internet zet, en goed configureerd, kun je bijvoorbeeld een hoofdkantoor en een bijkantoor permanent met elkaar verbinden zonder dat die netwerkverbinding zichtbaar is op het internet. De medewerkers kunnen dan gebruik maken van netwerk faciliteiten van het andere kantoor zonder daarvoor iets ingewikkelds te hoeven doen.

Zelf heb ik met CISCO's VPN en met Hamachi (tegenwoordig van LogMeIn maar nog steeds gratis) gewerkt.


Een andere oplossing is Easy-VPN van Comodo.

Kijk ook nog even bij Steve Gibson's GRC Corp.

No comments:

Post a Comment