Friday, October 23, 2009

Zelf anonieme feedback/feedforward regelen


Een paar dagen geleden schreef ik in mijn management blog een stukje over de Rypple website waar je, na het aanmaken van een account, geanonimiseerde commentaren van mensen uit je eigen omgeving kunt aanvragen om zo aan je eigen ontwikkeling te werken.

Hoewel niet zo fraai als bij Rypple, kun je dat ook geheel in eigen hand houden door te werken met een web gebaseerd invulformulier. Een eenvoudige service hiervoor is Creator.zoho.com. Met ZoHo kun je heel veel leuke zaken doen, kijk maar eens op de zoho.com hoofdpagina. In Zoho Creator kan je, na het aanmaken van een account, zelf een feedback formulier maken met daarin geen naam of e-mail veld, waarin de mensen uit jouw omgeving hun feedback kunnen plaatsen. Omdat je geen andere velden zoals "Naam" of "E-mail" in het formulier plaats én de inhoud van het formulier uit naam van ZoHo in je email inbox komt kun je niet zien wie het formulier heeft ingevuld (tenzij ze hun naam of e-mail in het bericht zelf plaatsen omdat ze dat zelf willen).

Als je feedback over iets wilt ontvangen stuur je een e-mail naar meerdere mensen van wie je die feedback zou willen ontvangen. In die email geef je de link op naar jouw ZoHo feedback formulier.

Een SoHo Formulier maken:
Nadat je een nieuw formulier hebt gemaakt met drag & drop, ga je naar het menu "more actions", "Set e-mail notification" en zorg ervor dat je "Include user submitted data" onderaan de pagina hebt aangevinkt. Daarna klik je op "Access this application" om het formulier te zien. Als laatste klik je op "More Actions" om een "PermaLink" te krijgen én de mensen toegang te geven zonder dat ze een wachtwoord nodig hebben.

Plaats de permalink (die van mij zou zijn: Feedback voor Robert Ilbrink ) samen met je vraag in je email en klaar ben je.

Feed Forward:
Probeer bij de vragen die je stelt zoveel mogelijk te werken met hoe je zaken in de toekomst anders kan doen. Het is minder zinvol om feedback te krijgen op zaken die je al gedaan hebt want daar kun je niets meer aan veranderen. Probeer daarom je vragen in de toekomst te formuleren: "Ik wil werken aan mijn manier van managen. Waar zou ik aan kunnen werken om dit te verbeteren en wat zou ik beter achterwege kunnen laten?"

Zonder gebruik van ICT
Natuurlijk kun je ook vragen of ze je feedback willen geven door het sturen van een ouderwetse papieren brief in een gesloten enveloppe.

No comments:

Post a Comment