Tuesday, October 13, 2009

Slimme electriciteitsmeters


Hoe Voltalis tegen gewerkt wordt en waarom je de oude elektriciteitsmeter niet hoeft te vervangen

Voltalis is een Frans bedrijf dat een slimme meters levert aan Franse gebruikers. De meters schakelen als er een piekbelasting in het landelijke elektriciteitsnet dreigt automatisch bepaalde apparaten in huis tijdelijk uit.

Het idee achter dit apparaat is dat Voltalis wil voorkomen dat de piekbelasting leidt tot het inschakelen van vervuilende kolencentrales. Het Franse energiebedrijf EDF heeft echter stappen ondernomen omdat ze gecompenseerd wil worden voor het verlies aan inkomsten.

Wanneer worden bedrijven zoals EDF nou eindelijk eens wakker?
Afgezien van het kortzichtige beleid van EDF dat blijk geeft van het ontkennen van de verantwoordelijkheid voor maatschappelijke belangen is het ook nog eens zo dat het verbruik slechts in de tijd verschoven wordt. Die koelkast zal een uurtje later toch echt moeten werken om de temperatuur weer terug te brengen. Het doel van Voltalis is de pieken in het netwerk te egaliseren, niet om omzet van EDF af te nemen.

Over slimme meters gesproken. Sommige energiebedrijven zijn bezig de bestaande wervelstroom elektriciteitsmeters te vervangen door slimme meters. Jammer dat ze vaak prima functionerende meters eruit rukken. Maarten van Riet, een kennis van me, heeft een tijd geleden een plan ontwikkeld om de bestaande meters te behouden en deze als referentie meter te gebruiken in een configuratie waarbij een kleine en goedkope slimme meter achter de bestaande meter geplaatst wordt. De slimme meter werkt net zo nauwkeurig als de oorspronkelijke meter en kan veel meer omdat hij met de buitenwereld kan communiceren. Omdat de oude geijkte meter echter als arbiter dienst doet hoeft deze nieuwe slimme meter niet geijkt te worden. Door dat de oude meter blijft zitten zijn de eisen voor de nieuwe meter ook lager. Zo hoeft de nieuwe meter niet beschermd te worden tegen het verliezen van de meterstand of dat er mee gesjoemeld kan worden. Hierdoor kan hij goedkoop blijven.

No comments:

Post a Comment