Wednesday, April 8, 2009

Wat staat er op mijn PC


Als je Windows opnieuw moet installeren.

Gelukkig hoef je tegenwoordig niet ieder jaar windows opnieuw te installeren maar na een tijd is het wel verstandig. Windows gaat dan langzamer werken doordat er bij ieder programma dat je ooit hebt geïnstalleerd configuratie settings achterblijven. De programmatjes PC Fixer en Glary Utilities waarover ik al eens eerder schreef kunnen zeker helpen maar soms is het gewoon verstandiger even opnieuw te beginnen. Dan is het handig als je precies weet wat je op je PC geïnstalleerd hebt zodat je dat er later weer op kunt zetten.

Overzicht van geïnstalleerde software.
Voor een snel en goed overzicht van alles dat je geïnstalleerd hebt kun je een tooltje van Belarc Advisor gebruiken. Belarc kun je alleen als prive persoon gratis gebruiken. Een mooie gratis oplossing is Sydi. Sydi gebruikt MS Word om een heel uitgebreidt rapport te maken over de configuratie van je PC. Ook zijn er Sydi tooltjes die rapporten maken in XML over alle PC's in het netwerk.

Voorbereiding voor de volgende keer.
Hoewel het goed mogelijk is dat de volgende installatie niet meer de oude vertrouwde XP is maar de nieuwe versie Windows-7, kun je van de oude XP installatie goed een "image" maken. Zo'n "image" is een bestand dat alle informatie bevat om de configuratie van je PC op een nieuwe harde schijf te zetten. Sinds 1998 gebruik ik Ghost. Ghost is in 1996 ontwikkeld door een Nieuw-Zeelands bedrijf Binary Research Ltd en later verkocht aan Symantec. Omdat Ghost een commercieel product is kun je ook een programma als CloneZilla of DriveImage-XML. Er zijn ISO images van BARTPE met daarop meerdere disk imaging programma's.

Image maken.
Voordat je zo'n disk image maakt kun je het beste eerst alle Windows updates laten doorvoeren en de bsais software die je zeker wilt heben er ook meteen op zetten. Dan maak je een image van de correct geconfigureerde PC op een externe USB disk of een file-server. Mocht je nu ooit opnieuw moeten beginnen door b.v. een hardnekkige virus besmetting dan hoef je alleen maar je bestanden veilig te stellen op een externe USB drive of file-server. Vergeet daarbij niet dat sommige bestanden nog steeds in de programma directory staan. en daarna kun je de imagefile gebruiken om binnen een half uurtje je PC weer zo goed als nieuw te hebben.

No comments:

Post a Comment