Thursday, November 6, 2008

Desktop sharing


Af en toe is het makkelijker om over iemands schouder mee te kijken wat hij/zij nou doet dan het alleen via de telefoon te horen. Daarom gebruik ik zelf af en toe een programma waarmee ik iemand anders zijn/haar PC scherm op mijn PC kan volgen, of iemand anders mijn PC scherm op zijn/haar PC kan laten zien.

Vroeger gebruikte ik VNC dat ooit door AT&T ontwikkeld was, maar de standard VNC geeft tegenwoordig vaak problemen omdat de routers thuis alleen uitgaande verbindingen toestaan. Hierdoor moet je al snel naar een soort "Hosted" oplossing waarbij beide PC's een in het begin alleen een uitgaande verbinding opzetten naar een centrale server om daarna, zonder tussenkomst van die centrale server, verder te gaan. Een mooie oplossing is CrossLoop. Zij gebruiken VNC maar hebben een centrale server zodat het werkt via de routers/firewalls die we tegenwoordig allemaal in huis hebben.
Bij Crossloop installeer je (moet je wel administratie rechten hebben op je PC) eerst het programmatje (Crossloop is eigenlijk VNC). Daarna start je Crossloop (ook nu moet je wéér Administrator rechten hebben) en initiëer je als host (grijze Share tab) een sessie. Nu geef je via de telefoon (of Skype) de 12 cijferige inlogcode aan iemand die zich als gast (groene Access tab) wil aansluiten. Zowel de host als de gast kunnen (na toestemming) hun scherm aan de ander laten zien of de ander zelfs toestemming geven de PC van de ander op afstand te bedienen.

Nadeel in XP, geen Administrator, geen CrossLoop
Als je geen administrator rechten hebt kun je CrossLoop niet installeren en ook niet gebruiken. In beide gevallen moet je (in XP) administrator rechten hebben.

CrossLoop zonder registreren
Als je CrossLoop wilt gebruiken zonder je te registreren kun je het downloaden van bijvoorbeeld ZDNet en bij het gebruik op de skip registration rechts onderin klikken.

Één op één training of iemand even helpen
Een remote desktop kan uitstekend dienst doen bij één-op-één training, of een presentatie maar ook om anderen te helpen bij een computer probleem (moeten ze nog wel een internet verbinding hebben . . .)

Via LogMeIn kun je ook een gratis account maken. In de gratis versie zijn wel sommige features uitgeschakeld.

No comments:

Post a Comment