Sunday, January 17, 2010

Email, geen gedonder meer met MX-Records


Af en toe krijg ik wel eens visitekaartje van iemand met daarop een emailadres als Piet93652@gmail.com. Niet erg professioneel.

Vroeger als je een email adres wilde gebruiken met je eigen domeinnaam moest je de MX-records (Mail eXchange) bij je hosting bedrijf aanpassen en een verificatie pagina op je website plaatsen. Dit is ingewikkeld en het duurde dan nog 24 uur voordat je zeker wist of het wel gelukt was. Tegenwoordig kan dat veel eenvoudiger.

Eerst email automatisch doorsturen
Stel je hebt een eigen domein b.v.: www.duckstad.nl en je wilt deze domeinnaam voor email gebruiken. Je logt-in bij je hosting bedrijf en daar stel je voor www.duckstad.nl in dat de email aan dagobert@duckstad.nl gestuurd (forward) wordt naar jouw bestaande (of nieuw) email adres op b.v. Gmail of Yahoo (b.v. Piet93652@gmail.com). Van andere gratis email programma's weet ik niet of je meerdere email adressen kunt gebruiken. Als je de emails voor dagobert@duckstad.nl niet naar Piet93652@gmail.com wilt doorsturen maar direct in b.v. outlook of thunderbird wilt ophalen kan dat m.b.v. "imap" of "pop" maar dat is al een beetje ingewikkelder. In dit geval ga ik er van uit dat je alle berichten van dagobert@duckstad.nl doorstuurt naar Piet93652@gmail.com.

Controleren
Eerst controleer je of het doorsturen (of direct ophalen via pop/imap) goed werkt door vanuit Piet93652@gmail.com een bericht te sturen naar dagobert@duckstad.nl. Als dat goed werkt ontvang je het bericht in de inbox van Piet93652@gmail.com.

Tweede account instellen
Daarna ga je in Gmail naar de instellingen. Daar selecteer je de tweede tab met "Accounts and Imports" en klik je op "Verstuur email van een ander adres". Geef hier je het nieuwe email dagobert@duckstad.nl op en bij de tweede vraag gebruik je de "eenvoudige" (standaard) instelling.

Versturen als dagobert@duckstad.nl
Als je de aanmeldings-email gestuurd hebt ga je naar je in-box (kijk ook even in je spam-box) in Piet93652@gmail.com en bevestig je dat je de email naar dagobert@duckstad.nl ontvangen hebt. Vanaf nu kun je als een email schrijft in het veld "Versturen van:" kiezen tussen Piet93652@gmail.com of dagobert@duckstad.nl. Je kunt dagobert@duckstad.nl zelfs het vaste adres maken zodat je niet steeds hoeft te selecteren. Vanaf nu kun je email berichten ontvangen en versturen met het adres dagobert@duckstad.nl en niemand weet dat je dat eigenlijk via Piet93652@gmail.com doet.

Familie email
Thuis gebruiken we dit op de volgende manier. We hebben naast onze eigen adressen een email adres b.v. familie@duckstad.nl voor familie zaken zoals agenda alerts, uitnodigingen, de school en sportverenigingen van de kids. Bij de hosting organisatie heb ik het doorsturen/forwarden zo ingesteld dat emails voor familie@duckstad.nl naar mij én naar mijn vrouw doorgestuurd worden.

Omdat we ook allebei (één van ons bij Gmail en één bij Yahoo) zijn aangemeld als zender van familie@duckstad.nl kunnen we onafhankelijk van elkaar ook berichten sturen als familie@duckstad.nl.

Dit artikel is ook te vinden op: lifehacking.nl

No comments:

Post a Comment