Sunday, January 17, 2010

Email, geen gedonder meer met MX-Records


Af en toe krijg ik wel eens visitekaartje van iemand met daarop een emailadres als Piet93652@gmail.com. Niet erg professioneel.

Vroeger als je een email adres wilde gebruiken met je eigen domeinnaam moest je de MX-records (Mail eXchange) bij je hosting bedrijf aanpassen en een verificatie pagina op je website plaatsen. Dit is ingewikkeld en het duurde dan nog 24 uur voordat je zeker wist of het wel gelukt was. Tegenwoordig kan dat veel eenvoudiger.

Eerst email automatisch doorsturen
Stel je hebt een eigen domein b.v.: www.duckstad.nl en je wilt deze domeinnaam voor email gebruiken. Je logt-in bij je hosting bedrijf en daar stel je voor www.duckstad.nl in dat de email aan dagobert@duckstad.nl gestuurd (forward) wordt naar jouw bestaande (of nieuw) email adres op b.v. Gmail of Yahoo (b.v. Piet93652@gmail.com). Van andere gratis email programma's weet ik niet of je meerdere email adressen kunt gebruiken. Als je de emails voor dagobert@duckstad.nl niet naar Piet93652@gmail.com wilt doorsturen maar direct in b.v. outlook of thunderbird wilt ophalen kan dat m.b.v. "imap" of "pop" maar dat is al een beetje ingewikkelder. In dit geval ga ik er van uit dat je alle berichten van dagobert@duckstad.nl doorstuurt naar Piet93652@gmail.com.

Controleren
Eerst controleer je of het doorsturen (of direct ophalen via pop/imap) goed werkt door vanuit Piet93652@gmail.com een bericht te sturen naar dagobert@duckstad.nl. Als dat goed werkt ontvang je het bericht in de inbox van Piet93652@gmail.com.

Tweede account instellen
Daarna ga je in Gmail naar de instellingen. Daar selecteer je de tweede tab met "Accounts and Imports" en klik je op "Verstuur email van een ander adres". Geef hier je het nieuwe email dagobert@duckstad.nl op en bij de tweede vraag gebruik je de "eenvoudige" (standaard) instelling.

Versturen als dagobert@duckstad.nl
Als je de aanmeldings-email gestuurd hebt ga je naar je in-box (kijk ook even in je spam-box) in Piet93652@gmail.com en bevestig je dat je de email naar dagobert@duckstad.nl ontvangen hebt. Vanaf nu kun je als een email schrijft in het veld "Versturen van:" kiezen tussen Piet93652@gmail.com of dagobert@duckstad.nl. Je kunt dagobert@duckstad.nl zelfs het vaste adres maken zodat je niet steeds hoeft te selecteren. Vanaf nu kun je email berichten ontvangen en versturen met het adres dagobert@duckstad.nl en niemand weet dat je dat eigenlijk via Piet93652@gmail.com doet.

Familie email
Thuis gebruiken we dit op de volgende manier. We hebben naast onze eigen adressen een email adres b.v. familie@duckstad.nl voor familie zaken zoals agenda alerts, uitnodigingen, de school en sportverenigingen van de kids. Bij de hosting organisatie heb ik het doorsturen/forwarden zo ingesteld dat emails voor familie@duckstad.nl naar mij én naar mijn vrouw doorgestuurd worden.

Omdat we ook allebei (één van ons bij Gmail en één bij Yahoo) zijn aangemeld als zender van familie@duckstad.nl kunnen we onafhankelijk van elkaar ook berichten sturen als familie@duckstad.nl.

Dit artikel is ook te vinden op: lifehacking.nl

Wednesday, January 13, 2010

Geen vingerafdruk opslaan maar Hash codes


Misschien gebeurt dit al, ik zou graag zien dat als bedrijven vingerafdrukken gebruiken, de gegevens altijd op de volgende manier opgeslagen worden. Misschien moet er zelfs een wet komen die eist dat alleen maar een gedeelte van een hash code opgeslagen mag worden en nooit de originele biometrische gegevens.

De laatste tijd zie je steeds meer vingerafdruk scanners. Een probleem kan ontstaan als bedrijven die vingerafdruk opslaan en zo biometrische gegevens van de klant hebben. Natuurlijk, iedereen laat overal vingerafrukken achter, maar in een databank, mogelijk gecombineerd met mijn NAW en creditcard gegevens? Dan wordt het voor mij een ander verhaal.

Als het alleen maar gaat om het indentificeren van een klant dan kan het ook anders. In plaats van het opslaan van de vingerafdruk zelf, kan je ook uit de gescande vingerafdruk een hash waarde laten berekenen en van de b.v. 64 bytes (512 bits) van deze hash waarde, alleen de laatste 32 bytes opslaan en gebruiken ter verificatie. Zo kun je nooit de oorspronkelijke vingerafdruk terugleiden uit die gehalveerde hash waarde en is de kans op een foute herkenning (bezitter van de vinger wordt toch afgewezen of bezitter van andere vinger krijgt toch toegang) toch nog heel klein, zeker als je dit gebruikt in een multifactor authentificatie programma (3 factoren = ik weet een geheime code, ik heb een pas of een apparaatje [b.v. mobieltje voor SMS ontvangst van een extra verificatie code] én ik kan een biolometrisch kenmerk tonen, mijn vingerafdruk, infrarood bloedvaten patroon in mijn vinger of mijn iris patroon).

Alleen de hash waarde opslaan
Waar het hier om gaat is dat niet de vingerafdruk zelf opgeslagen wordt, maar een (significant) deel van de berekende hash code van die vingerafdruk. Hierdoor kun je, bij vertoon van die zelfde vinger, opnieuw de hash code berekenen en deze berekende hash waarde vergelijken met de opgeslagen hash waarde. Omdat slechts een deel van de hash waarde opgeslagen wordt, kun je nooit de oorspronkelijke vingerafdruk terug creëren. Omdat er geen echte biometrische gegevens opgeslagen worden, alleen een afgeleide daarvan, zal deze opslag waarschijnlijk geen grote juridische problemen geven.

Zoeken in de vingerafdruk databank van de politie
Hoewel ik mij nooit in dit onderwerp heb verdiept, kan ik mij voorstellen dat de zoekmachines bij b.v. de politie met berekende hash waarden werken in plaats van de oorspronkelijke vingerafdruk. Zo kun je razendsnel zoeken in een enorme database, zeker als de hash waarde tevens een pointer vormt voor het adres/locatie in de databank. M.a.w. de locatie waarop de gegevens opgeslagen worden in de databank zijn af te leiden uit de hash waarde. Zo hoef je alleen maar in een heel klein deel van de databank te zoeken om de gewenste gegevens terug te vinden. Mochten er meerdere hash waarden naar de zelfde locatie leiden, dan hoef je alleen maar in een klein aantal gegevens (records) op die locatie te zoeken. Hier is het van belang dat de pointer, die berekend wordt uit de hash waardes een mooie adresverdeling laten zien bij de aangeleverde vingerafdrukken. M.a.w. dat niet 25% van alle gegevens allemaal op één locatie in de databank staan en dat de rest van de gegevens onregelmatig verdeeld is over de resterende ruimte in de gegevensbank.

Tuesday, January 12, 2010

Het delen van aantekeningen


Dit artikel verscheen eerder op mijn Management, Learning & Development blog.

Misschien bestaat mijn volgende idee al ergens en heb ik het nog niet gevonden of heeft de Apple
iSlate, die over een paar dagen uitkomt, deze functionaliteit.

Vroeger maakte je tijdens de colleges aantekeningen in de marge van je boek, syllabus of dictaat of in een los notitieboek.

Met eReaders en de nieuwe Tablet computers die continue in verbinding staan met het internet ontstaan prachtige mogelijkheden om informatie met elkaar te delen.

Boeken en collegedictaten zullen de komende jaren steeds vaker electronisch aangeboden worden. Op dit moment is het werken met eReaders echter vaak nog beperkend om verschillende redenen.
  • De meeste eReaders werken met zelf ontwikkelde en beschermde document types waardoor uitwisseling vaak onmogelijk is, tenzij de bescherming gekraakt wordt zoals bij de Kindle.
  • Vaak kunnen documenten alleen maar gelezen worden en niet veranderd
  • Vaak kunnen er geen notities bij het document geplaatst worden
Zelf aantekeningen maken
De eerste stap wordt volgens mij dat gebruikers binnenkort zelf gemakkelijk notities kunnen maken in de documenten die ze op dat moment lezen. Dat is soms nu al mogelijk, maar nog niet op een standaard manier en vaak is het nog omslachtig. Zo zou een student bij het lezen van een boek of collegedictaten zelf notities kunnen maken, ongeveer zoals je al jaren in MS Word een zin
of een woord kunt markeren en daar dan een notitie bij kunt maken, maar dan meer op de manier zoals ze in de video laten zien. Want je wilt meer vrijheid dan die oude MS Word notities, en ook gemakkelijk handschrift, formules, tekeningen, audio, video of animaties toe kunnen voegen.

Aantekeningen delen en beoordelen
Leuk, dan heb jij, jouw eigen aantekeningen. Het wordt pas echt interessant als je die notities met elkaar kunt delen. Als je online zou kunnen zien wie er nog meer notities hebben gemaakt voor dit document. Je kunt dan, afhankelijk van de waarderingscijfers die anderen aan die
notities gegeven hebben, bijvoorbeeld de best gewaardeerde notities op het gebied van:
  • Meest duidelijke uitleg
  • Beste aanvulling op het onderwerp
  • Beste nieuwe ideeën naar aanleiding van het onderwerp
  • Meest controversiële notities
  • etc.
Je kiest dan b.v. om alleen notities te zien uit dit college jaar, of alleen die met tekeningen en je kiest de categorie "Meest duidelijke uitleg". Dan selecteer je de 5 best scorende auteurs en je ziet aan de zijkant van je collegedictaat de tientallen labels van die 5 auteurs. Je zou ook een bepaald hoofdstuk of een alinea kunnen markeren waar je wat meer over wilt weten en alleen de notities over dat onderwerp kunnen opvragen.

Automatische feedback voor docenten
Op deze manier delen studenten hun kennis en krijgen docenten en hoogleraren feedback over de manier waarop onderwerpen anders beschreven kunnen worden.

Standaard API
Een universele standaard, om dit voor elkaar te krijgen is heel belangrijk. Op zich hoeft het document zelf niet eens beschreven of veranderd te worden want de notities wil je los van het document kunnen beheren. Ik denk dat er een goede wereldwijde standaard nodig is waarbij in b.v. een XML document bijgehouden wordt waar precies staat waar in het document iedere notitie thuis hoort, welke document versie het betreft en welke andere gegevens bij de notitie horen, zoals formules, foto's, filmpjes, animaties, etc. Op deze manier kun je de notities van verschillende medestudenten aan jouw document toevoegen of zo weer weglaten. Ook is het belangrijk dat een notitie die gemaakt is op een MAC Tablet op een Google PC, XO-3 (zie foto hiernaast) of een Windows PC gebruikt kan worden en omgekeerd.

Waardering en commentaar
Belangrijk is dat er ook een "rating" (waarderings-) systeem in zit zodat anderen de notities kunnen beoordelen. Docenten zullen zelf ook waarderingen willen geven en notities willen kunnen toevoegen, b.v. een waarschuwing over een verkeerde of ongebruikelijke uitleg, zonder de oorspronkelijke noties zelf te kunnen aanpassen. Het onderdrukken, weghalen of censureren van notities lijkt mij geen goed idee zolang anderen er commentaar op kunnen hebben en het naar boven of naar beneden kunnen stemmen.

PubSub, Publish/Subscribe
Daarnaast hoop ik dat de gepubliceerde notities als een soort RSS of TwitterFeed beschikbaar gesteld worden zodat er snel op nieuwe ontwikkelingen gereageerd kan worden waardoor waardevolle notities snel gevonden worden en controversiële of gewoon foute notities snel van een waarschuwingslabel voorzien kunnen worden.

Niet alleen documenten, ook video's
Het idee hier is dat je een soort schil om een bestaand document maakt waarbij je commentaren van verschillende mensen kunt zien rondom een deel van de tekst. Omdat er ook steeds meer video's zijn van colleges, zou je dit concept ook kunnen gebruiken voor b.v. video. Als je naar een video kijkt en je hebt commentaren ingeschakeld kun je op bepaalde momenten de commentaren zien die anderen op dat punt in de video hebben. B.v. een ander uitleg over het zelfde thema of een toevoeging. Doordat het commentaar als een schil om het origineel zit, hoef je de video (of een andere bijdrage) zelf niet te veranderen.

Kijk ook even naar de video (boven) om het Gizmodo filmpje te zien over Microsoft's visie op Tablet Computing uit 2009. De Tablet die Microsoft in Januari 2010 lanceerde lijkt echter niet op de tablet uit het filmpje.