Monday, February 23, 2009

Katmouse voor je muis


Scrollen zonder eerst te hoeven klikken

Met Katmouse, een heel klein programmatje, kun je in ieder venster met je muiswieltje scrollen zonder eerst op het venster te moeten klikken om het te activeren.

Door op het icoontje te klikken in je actieve taken balk kun je Katmouse aan of uit zetten.

Google Chrome
Katmouse werkt tot nu toe goed met alle applicaties, behalve Google Chrome en ik ben wederom niet de enige die zich hierover beklaagt. Wat is er toch met Chrome dat het scrollen iedere keer weer een probleem vormt. De eerste twee maanden na dat Chrome op de markt kwam werkte het scroll-wieltje precies omgekeerd van alle andere programma's en nu springt Chrome weer met 5 pagina's tegelijk naar beneden. Wat is dit toch?

Uitzondering voor Chrome
Gelukkig kun je in Katmouse onder de TAB [Applications] voor iedere applicatie specifieke instellingen maken, dus voor Chrome Katmouse zo ingesteld dat Katmouse daar niets doet.

Volg je publiek in Powerpoint


Kies het juiste pad afhankelijk van de keuze van de deelnemers.

De meeste presentaties die in PowerPoint gemaakt worden zijn lineair. Ze beginnen bij dia nummer één en eindigen bij de laatste dia. PowerPoint heeft de mogelijkheid om links te maken naar een andere pagina/dia of zelfs naar een ander programma. Hierdoor kun je op eenvoudige wijze keuzes maken tijdens een presentatie.

Volg de keuze van de deelnemers.
Stel je geeft een presentatie waarbij je meerdere "oplossingen" kunt aanbieden. Alleen weet je nu nog niet waar de voorkeur c.q. noodzaak van de klant ligt. In dat geval kun je binnen de presentatie een pagina maken waar je kort de twee (of meerdere) oplossingen laat zien. De tekst (of het plaatje) van de oplossingen heb je verandert in hyperlinks naar een serie dia's die over dat thema gaan. Indien de klant aangeeft dat oplossing twee het beste aansluit, klik je onopvallend op de link van oplossing twee en voila, je duikt meteen in de presentatie van oplossing twee, zonder verder nog over oplossing één of drie te praten. In die presentatie voor oplossing twee kun je ook weer (verstopte) links hebben naar een website of een pdf. Als de klant iets meer wil weten over een aspect, kun je gemakkelijk naar een document of een webpagina springen. Je speelt precies in op de signalen van de klant i.p.v. "jouw" presentatie afdraaien.

Link naar websites, pdf's of een andere presentatie.
Je kunt Powerpoint ook heel interactief maken door gebruik te maken van andere programma's zoals je browser. Neem een tekst of een plaatje in je presentatie en voeg een hyperlink naar een webpagina toe. Als je op de tekst of het plaatje klikt komt je browser naar voren met die pagina (werkt alleen als je online bent, dus pas op als je in een conferentie hotel zit zonder internet). Door je browser te sluiten of klein te maken kom je weer terug bij je PowerPoint presentatie. Je kunt ook linken naar een andere presentatie. Controleer wel of die andere presentaties waar je eventueel naar linkt geopend kunnen worden want als de presentatie niet gevonden kan worden door die link sta je met een mond vol tanden.


Ooit gebruikt voor een snelle simpele test.
Lang geleden heb ik zelfs een keer een testje gemaakt om de belangrijke zaken van een cursus nog eens te verankeren. Op iedere dia stond een vraag met 4 antwoorden, alleen als je op het juiste antwoord klikte ging je twee dia's verder. Klikte je op een van de 3 foute antwoorden ging je gewoon naar de volgende dia waarin stond wat het juiste antwoord had moeten zijn.

Friday, February 20, 2009

PDF documenten samenvoegen / Merging PDF documents


Hoe je PDF files kunt samenvoegen
(English version below)

De documentfeeder op mijn scanner neemt niet meer dan zo'n 15 bladzijdes per keer. Als ik dus PDF'jes van een gescand document maak
zijn het vaak PDF documenten van ongeveer 15 bladzijdes per keer. Bij een papieren document van 50 bladzijden heb ik dan drie losse PDF documenten die ik eigenlijk wil samenvoegen tot één.

Open je losse PDF documenten. Print het eerste document met PDFCreator. PDFCreator is open source software die geinstalleerd wordt als of het een echte printer is maar alles wat je print komt in een PDF document te staan. Als je het eerste dialoogveld van PDFCreator hebt klik je niet zoals gebruikelijk op [Save] maar op [Wait - Collect].




Nu kan je het tweede document printen en ook toevoegen aan de print manager. Als je alle documenten zo naar de print manager hebt gestuurd, selecteer je alle documenten in de print manager en combineer je de documenten door op [Document] - [Combine] te klikken.

Als laatste moet je de wachtstand opheffen door op [Document] - [Print] te klikken. De losse documenten worden nu geprint als één gecombineerd document.

How to merge PDF files
Print the first pdf file from your pdf viewer with PDFCreator. Click on [Wait - Collect]. Print following documents. Highlight ALL files in the print spooler. Click on [Document] - [Combine] and wait till the documents have been merged, then click on [Document] - [Print] to step out of the [Wait - Collect] mode.

Bladzijden uit een PDF verwijderen
Open de PDF in b.v. Acrobat of FoxitReader en print aleen de de gewenste bladzijden als PDF document d.m.v. PDF Creator.

Standaard aansluitingen voor je mobieltje


De Duitser Günter Verheugen, Eurocommisaris voor Industrie, wil dat alle mobieltjes worden uitgerust met standaard aansluitingen.

Dit initiatief is op zich goed bedoeld maar ik vraag mij af of het gaat werken. Het voorschrijven van standaards kan nieuwe ontwikkelingen behoorlijk in de weg staan. We zouden dan nu nog steeds met die grote koptelefoon aansluiting (met dik krulsnoer) uit de jaren 70 zitten. Waar ik wel mogelijkheden zie is als de fabrikanten één standaard zouden ontwikkelen voor het inductief opladen van apparaten zoals mobieltjes, TomTom's en MP3 spelers.

Inductief opladen
Dit is eigenlijk niets nieuws, Braun doet dit al zo'n 20 jaar met de electrische tandenborstels. Bij de nieuwe vorm van inductief opladen leg je je (geschikte) apparaat gewoon op een soort mat. Een voorbeeld is eCoupled. Door de inductiegolven wordt er stroom opgewekt in een spoeltje binnen in je mobieltje waardoor de accu opgeladen wordt. Als alle apparaten nu met de zelfde inductie systemen zouden werken (standaard frequentie en magnetische veldsterkte) dan kun je straks al je apparaten op één mat leggen. Eén matje thuis, één in de auto en één op je werk en klaar is kees. Als TomTom dan ook zo'n inductie spoeltje in de autohouder plaatsen, hoef je nooit meer 's nachts te pielen met dat stomme USB snoertje (wat overigens al een bruikbare standaard is voor zowel opladen als een digitale aansluiting)

Headsets
Wat de ouderwetse headsets betreft zou het fijn zijn als iedereen b.v. de 2½ mm stekker voor een analoge aansluiting zou gebruiken maar hoe zit dat dan als je aan je headsetsnoertje ook een knopje wilt hebben om een binnenkomend gesprek aan te nemen of je een digitale headset wilt? Dan moet je waarschijnlijk toch naar mini-USB. Nu gebruik ik zelf inderdaad geen blinkende BlueTooth headset maar een ouderwets snoertje met bijbehorende, model specifieke stekker, maar bij het grootste gedeelte van de nieuwe apparaten gebruik je waarschijnlijk helemaal geen headset aansluiting meer omdat je je mobieltje "paired" met je headset en je autoradio.

Thursday, February 19, 2009

Meer suggesties voor TomTom


Een pause knopje en een microfoontje.

Het zal niet gemakkelijk worden voor TomTom nu de economie in een dip zit want veel mensen hebben al zo'n ding. TomTom heeft een paar niet alledaagse zaken gedaan. Een van de meest interessante ontwikkelingen was het "map share" idee, waarbij iedere gebruiker tijdens de rit op z'n TomTommetje kon klikken om een plek op de kaart te markeren. Het idee was dan dat je later thuis door die gemarkeerde plekken heen kon werken en vervolgens berichtjes over kleine (of grotere) fouten naar de kaart ontwikkelaars te sturen.

Foutje
Een fout die ik steeds vergat op te sturen is op de A12, van de Duitse grens naar Utrecht, bij de afslag van de A50 naar Apeldoorn/Zwolle, zegt mijn TomTom steevast dat ik rechts moet aanhouden waardoor je op de A50 naar Apeldoorn uitkomt in plaats van links (of eigenlijk rechtdoor) aanhouden zodat je op de A12 richting Utrecht blijft.

Crowdsourcing
Leuk idee dat gebruik maken van de grote massa (crowdsourcing), maar toch heb ik het gevoel dat het (nog) niet optimaal werkt. Ik heb in het verleden meerdere correcties doorgegeven maar zag nooit een resultaat terug op mijn eigen TomTom waardoor mijn eigen enthousiasme om er aan mee te doen snel afnam. Jammer want je moet je publiek kunnen vasthouden en motiveren om door te gaan.

Voice recorder
Het is al meerdere keren voorgekomen dat ik 's avonds met een TomTom vol met correctie punten zat en ik niet meer wist waarom ik die punten gemarkeerd had. Wat ik nodig heb is een ingebouwd microfoontje en een mogelijkheid om bij iedere markering b.v. 10 seconden op te nemen wát er gecorrigeerd zou moeten worden. Zo kan ik later, thuis terug horen wat het probleem was en een berichtje naar TomTom sturen.

Automatische kaart correcties
Eigenlijk zou de TomTom afwijkingen tijdens het rijden t.o.v. de kaart meteen moeten markeren en opslaan. Dan krijgt TomTom wel veel automatisch gegenereerde afwijkingen terug, maar met wat statistische berekeningen zie je al snel welke afwijkingen echt onderzocht moet worden en wat statistische ruis is. Zo rijd ik volgens mijn TomTom al jaren lang door het weiland als ik in werkelijkheid over de A2 rond Utrecht rijd. Ook nieuwe rotondes en afslagen kunnen zo snel gelokaliseerd worden.

TeleAtlas of Openstreetmap
De acquisitie door TomTom van TeleAtlas begrijp ik, een jaar na dato, nog steeds niet. TomTom heeft echt alles in huis om de kaarten voor het grootste gedeelte zelf te genereren. Al zouden ze maar 5% van al die miljoenen TomTom's kunnen inzetten om de kaarten actueel te houden. Het initiatief van Openstreetmap laat dit duidelijk zien. De overheid is ook bezig steeds meer GIS gegevens publiek te maken. Bij dit soort automatische verzameling van gegevens wordt door de grote hoeveelheid van de zelfde gegevens, de nauwkeurigheid statistisch steeds beter.

Alleen nog hardware leveren
TomTom draait op een Linux variant, een open source besturingssysteem en zou, als de openstreetmap kaarten beter worden, gebruik kunnen maken van deze open source kaarten.
Wat dan nog over blijft is de applicatie, die als het open source zou zijn waarschijnlijk sneller aangepast zou worden aan de wensen van de verschillende gebruikers en de hardware.

Geef me een pause knop
Ik wil zo graag een pause knop op juffrouw Jane hebben. Vaak als ik een eindbestemming heb ingetoetst moet ik nog eerst even tanken of iets ophalen. Ik rij dan in eerste instantie niet volgens de TomTom route. Jane blijft echter maar nieuwe routes berekenen en tegen mij aan praten tot dat ik getankt heb en op weg ga. Nu kan ik drie dingen doen:
  1. De TomTom negeren (erg lastig) of het geluid uit zetten.
  2. De TomTom uitzetten.
  3. De route wissen en dan later die route uit de recente routes lijst weer laden.
Waarom niet gewoon een pause knop. De TomTom werkt dan gewoon door te laten zien waar je bent, alleen Jane berekent niet steeds meer nieuwe routes en houdt zich koest. Je zou er zelfs een soort timertje in kunnen hebben dat de TomTom b.v. na 5 minuten automatisch als herinnering vraagt of de pause nog nodig is.

Mag ik ook kiezen of ik het b.v. maar één keer wil horen?
Ik begrijp dat TomTom er zeker van wil zijn dat je de instructies begrijpt, maar vijf keer tegen mij roepen dat ik moet afslaan is vervelend. Kan ik ergens kiezen dat juffrouw Jane mij maar één keer lastig valt.

Niet te laat maar zeker niet te vroeg
Hoevaak het niet gebeurt dat juffrouw Jane zó ver van te voren al begint met instructies voor afslaan dat als ik niet op het kaartje kijk, ik prompt een afslag te vroeg neem. Bij meerdere afslagen zou Jane of kunnen wachten tot dat ik voorbij die te negeren afslagen ben of mij erop wijzen dat ik pas ná deze afslag(en) rechts moet gaan voorsorteren.

Oh ja, waar is mijn alarm gebleven bij flitspalen?
Bij de laatste s/w update is het alarm v/d flitspalen ineens verdwenen. Nergens meer te vinden. Dit is erg lastig en ik wil eigenlijk terug naar de vorige versie want ik hoef geen blauw autotje op de kaart i.p.v. een pijltje maar ik wil wel voor flitspalen gewaarschuwd worden.

Update iv.m. flitspalen alarm
De instelling voor de flitspalen is verplaatst naar de sectie Tom Tom Services onder instellingen.


Blogger: "User account not found" melding


Google verlangt nu een @gmail.com account voor blogger.com

Al sinds een tijdje draai ik met twee Google blogs onder een account wat aan mijn website essentrium.com gelinked was. Vandaag probeerde ik in te loggen.... Ging niet, het moest met een gmail.com account. Nu had ik nooit een 2e editor/administrator aangemaakt onder @gmail.com in de blogs dus ik kon niet verder. Gelukkig was er de mogelijkheid met mijn oude essentrium.com account in te loggen en dan de twee blogs over te zetten naar één van mijn gmail.com account(s). Dat had je gedacht. Iedere keer als ik wilde inloggen met het originele account kreeg ik keihard te horen dat dit account niet bestond. Het bericht was: "User account not found". Van alles geprobeerd, niets hielp. Toen via de andere blog geprobeerd in te loggen met mijn originele account... Werkte! Snel maar via het dashboard in beide blogs een tweede administrator account aangemaakt onder @gmail.com. Daarna ook maar even een .xml backup gemaakt van deze blog. En nu maar hopen dat dit blijft werken want anders is dit het aller laatste berichtje.

Thursday, February 12, 2009

The need for speed


Sybase presentatie "Grenzen aan financiële risico's".

De omgeving
Dit seminar "The need for speed" ging over de speciale toepassingen voor de financiële markt voor het verwerken van real-time beursinformatie en het aanbieden van dezelfde gestandardiseerde informatie binnen de gehele onderneming zodat er efficiënter gewerkt kan worden. Daarnaast werden de verwachtte aanpassingen op het gebied van wet en regelgeving voor de financiële markten besproken. Duidelijk werd dat de Financial Services Authority (UK) op dit moment hierbij voorop loopt maar dat Nederland heel waarschijnlijk binnen een paar maanden zal volgen.


De technologie
Daarna werd het Realtime Analytics Platform en de drietraps verwerking van gegevens vanuit een iets meer technische kant belicht. De meest vertragingskritische (latency critical) gegevens worden daarbij door een Complex Event Processor direct in het werkgeheugen verwerkt en via een Publish-Subscribe methode aan de diverse afnemers doorgezonden. De volgende stap is dan de voor snelheid ge-optimaliseerde en gecomprimeerde opslag van de gegevens in de IQ database waarna de gevens uiteindelijk in relationele vorm in de ASE database terecht komen. Het is interessant te zien hoe de meeste van de speciale technieken die Reuters 15 tot 20 jaar geleden zelf ontwikkelde om de enorme real-time gegevensstromen van de beurzen te kunnen verwerken, nu gewoon goed zijn geworden.

Friday, February 6, 2009

Electronisch fotolijstje maakt reclame


Fotolijstjes kunnen helpen bij het aanprijzen van producten.


Ik hoorde vandaag een leuk idee om die kleine digitale fotolijstjes te gebruiken in een winkel door er een presentatie op te zetten voor een product of zelfs een video (sommige fotolijstjes kunnen nu ook video's afspelen).

Vele fotolijstjes of "photo frames" kunnen via WiFi nieuwe presentaties opvragen waardoor het bijhouden van de presentaties ook nog eens heel gemakkelijk is.

Powerpoint op je fotoframe.
Als je een Powerpoint presentatie op je fotoframe wil laten draaien kun je eevoudig alle slides omzetten naar jpg foto's door in Powerpoint de volgende stappen uit te voeren. [File], [Save as], selecteer het .JPG formaat en selecteer [Every slide].
Nu kun je alle foto's op het fotoframe laden en afspelen.

Koper voor ziekenhuizen


Naast zilver heeft ook koper bacteriedodende eigenschappen.

In een uitzending van NPR spreekt Ira Flatow met Michael Schmidt, een microbioloog bij de Medical University van South Carolina over de bacteriedodende eigenschappen van koper.

Het blijkt dat koper zelfs de lastig te bestrijden MRSA bacterie doodt.

Onze voorouders waren zo gek nog niet met die koperen pannen in de keuken.

Innovatie idee.
Ik vind het leuk om ideeën van verschillende diciplines bij elkaar te brengen. Zo was ik een paar jaar geleden op zoek naar een siliconenkit voor de douche met daarin zilver ionen om het zo (langdurig) schimmelvrij te houden. Dat was er toen niet en voor zover ik het weet is het er nog steeds niet.


Straatverlichting met afstandsbediening


Dial4light laat de straatverlichting alleen branden als het nodig is.

In het Duitse plaatsje Dörentrup gaat om 9 uur 's avonds de straatverlichting uit. De bewoners kunnen echter gewoon joggen of de hond uitlaten, want d.m.v. hun mobieltje kunnen ze de straatverlichting voor een periode van 15 minuten weer aanzetten.

De BBC heeft hier een kort fragment van een uitzending over Dörentrup .

Leuk idee, ik wil over een jaar wel eens horen hoe het op de lange termijn bevalt.

Thursday, February 5, 2009

Optellen in Excel zonder formules


Dit gebruik ik dagelijks en niet veel mensen kennen het.

Als je snel (tijdelijk) wilt weten hoeveel een aantal cellen bij elkaar opgeteld zijn, kun je natuurlijk een formule gebruiken. Vaak is mij dat te veel werk, zeker als ik alleen snel even wil weten hoeveel dat bij elkaar is.

Jaren geleden, het zal waarschijlijk 2003/2004 geweest zijn, leerde ik ooit van Mr. Excel dat als je met je muis een aantal cellen markeert, dat dan rechts onderin je scherm de som van die cellen staat. In dit plaatje is de som van de geselecteerde cellen 178.
In mijn consulting werk merk ik echter dat er nog veel mensen zijn die dagelijks met Excel werken en die deze handige functie toch niet kennen. Deze functie zit al jaren in Excel, en is in Office 2007 nog veel uitgebreider, en toch moeten veel mensen, net zoals ik, er eerst op gewezen worden voordat ze het zien en herkennen.

Meerdere losse cellen selecteren
Meestal selecteer je met je muis een deel van een kolom of een groepje cellen waarvan je het totaal wilt weten, maar je kunt, zoals ik dat hier laat zien, ook verschillende losse cellen aanklikken door je [Ctrl] toets ingedrukt te houden terwijl je iedere specifieke cel aanklikt die je in de optelling wilt meenemen.

Niet alleen de som maar ook andere berekeningen
Als je met je rechter muistoets op het antwoord rechts onderin klikt kun je instellen of je de som wilt of het gemiddelde, het aantal cellen, de minimum of de maximum waarde etc.

Permanent (wel met een formule)
Als je niet tijdelijk maar permanent ergens de som van een aantal cellen wilt hebben ga je natuurlijk gewoon op de cel staan waar je het antwoord wilt hebben en druk je op het Sigma (Σ) teken in de werkbalk. Daarna kun je of een aan een sluitende reeks selecteren, of weer losse cellen door eerst de [Ctrl] toets inte drukken en ingedrukt te houden terwijl je klikt).

Ik kan bijna geen dag zonder deze handige functie.

Wednesday, February 4, 2009

Ingewikkelde inlogcodes zonder te typen.


De security key die het intypen van inlogcodes overbodig maakt.

Yubikey is steeds populairder aan het worden. Zeker nadat Steve Gibson al weer bijna een jaar geleden aandacht besteedde in zijn programma "Security Now".

Het concept van de Yubikey is eenvoudig. Je hebt al zo'n tien jaar van die "SecurID" tokens waar iedere 30 seconden een nieuwe 6 cijferige code op het display komt te staan. Iedere keer bij het inloggen moet je dan eerst wachten totdat je meer dan twee tijd streepjes hebt (20 seconden) en dan snel die 6 cijfertjes over typen.

Gewoon lekker zelf laten typen
Bij de Yubikey dachten ze daar anders over, niets over typen door de gebruiker, gewoon die token zelf laten typen. De Yubikey gedraagt zich in je computer als een gewoon toetsenbord, en heeft daarom op systemen als de PC, MAC of Linux helemaal geen drivers nodig. Er zit een klein knopje op dat je indrukt als je je moet aanmelden. De Yubikey stuurt dan de actuele inlogcode (als gewone toetsaanslagen) naar het systeem.

Open Source
Je kunt de Yubikey op vele manieren gebruiken en Yubico heeft software voor verschillende toepassingsmogelijkheden ontwikkeld en als open-source beschikbaar gemaakt. Zo kun je de Yubikey ook gebruiken om je hardeschijf die je met TrueCrypt versleuteld hebt te ontgrendelen. OpenID is ook al ingesteld op het gebruik van de Yubikey. Waarom de overheid een Open Source programma als TrueCrypt nog steeds niet verplicht gesteld heeft voor thumbdrives en laptops van de overheid en van andere instanties die met prive gegevens werken (Verzekeringen, Artsen, Ziekehuizen, Apothekers, Juristen, Accountants, etc.) is mij een raadsel.

Wil je iets vasts of liever steeds iets nieuws?
Zo kan de Yubikey steeds wisselende codes genereren maar bestaat ook de mogelijkheid om hele lange vaste codes te genereren.

Jaren geleden toen wij SecurID tokens moesten bestellen waren die behoorlijk duur. De Yubikey kost op dit moment tussen de $10,-- en $25,-- per stuk afhankelijk van het volume.

Meer weten?
Om te horen of te lezen hoe de Yubikey werkt kun je het beste luisteren naar Steve Gibson in Security Now episode 143, 176 en 180.

Hier even de link van Pieter Jan als echte klikbare link: Alfa-Ariss
Bedankt Pieter Jan.

De TomTom kan nog steeds beter


Dit TomTom berichtje zat vroeger verstopt in een andere blog post.

Jaren geleden had ik ook zo een paar ideeën over hoe je bijvoorbeeld de TomTom kon verbeteren met zaken die nu allemaal gewoon goed zijn. Dus dit keer maar een paar zaken opgeschreven. Een paar dingen hebben ze trouwens nog niet in die TomTom's geplaatst b.v. als je op de snelweg ineens langzamer moet rijden (vanwege een file) neemt hij dat gegeven (de lagere snelheid of stil staan op een snelweg) niet mee in zijn beslissing om een andere route te plannen. Of als je "verkeerd" rijdt omdat die weg afgesloten is zal je TomTom in eerste instantie stug volhouden dat je om moet keren in plaats van te vragen of de oorspronkelijke weg misschien geblokkeerd is. Ook bij het berekenen van een langere route gaat de TomTom nog niet uit van de statistische waarschijnlijkheid dat er tegen de tijd dat je bij Frankfurt aankomt om b.v. 17:30 wel eens een lange flie kan staan en dat het uiteindelijk handiger zou zijn geweest om een heel andere route te nemen. Of neem nou het feit dat je de tijd moet instellen in sommige GPS ontvangers! Het ding maakt gebruik van de meest naukeurige en geavanceerde klokken (de satellieten) ooit. Of dat je bij sommige moet aangeven in welke tijdzone (m.a.w. wáár) je bent! En last but not least, waarom moet ik steeds heen en weer schakelen tussen dag en nacht stand. Een simpele licht sensor en wat kennis over de datum (seizoen) en de tijd (satellieten) moeten voldoende zijn om mooi gradueel over te schakelen tussen de felle dag stand en de gedimde nachtstand. En zo zijn er nog wel meer zaken zoals eenvoudige koppeling tussen een soort "traveling salesman" programmatje op je PC, zodat je b.v. 10 klanten kunt ingeven en dan de meest gunstige route kunt uploaden, of een koppeling via b.v. sms, zodat je addressen vanaf een centrale in de TomTom van een chauffeur kunt voorbereiden, of het aangeven van voorkeurs routes bij opgeslagen adressen en aan de andere kant plekken die je [liever, heel graag of zeker] wilt vermijden. enz. enz.

Hoe Google in haar eigen blogs zoekt.


Het lijkt erop dat Google bij het indexen van blog sites, inclusief haar eigen blogger.com de hele pagina, met alle blog posts die erop staan, in een keer opslaat en doorzoekt. Hierdoor komen bij het zoeken via Google zelf, de gevonden woorden vaak uit verschillende, niet aan elkaar gerelateerde blog posts.

Ik heb bij blogger.com geen instelling kunnen ontdekken waarmee je kunt aangeven dat iedere post los geïndexed mag worden. Volgens mij zouden de werkelijk relevante hits op zoek opdrachten met meerdere woorden op die manier een fors stuk omhoog kunnen gaan.

Het leuke is dat als je de ingebouwde Google zoek functie links bovenaan mijn blog pagina gebruikt, je wél alléén die posts te zien krijgt waarbij alle zoektermen voorkomen. Het lijkt er dus op dat iedere post los geindexed wordt.

Google, is dit misschien een idee om dit ook mogelijk te maken voor de gewone zoek functie onder www.google.com of www.google.nl? Of dat er bij de zoekopdracht een vlaggetje gezet kan worden ("zoek per individuele post" of "zoek per hele blog pagina")

Eestor patent toegekend


Is dit het einde van de lithium-ion batterij?

Eind vorig jaar heeft Eestor eindelijk het zo fel begeerde patent (7466536) ontvangen voor hun nano-condensator. De patentaanvraag stamt oorspronkelijk uit 2004. Dit is volgens mij een grote doorbraak en als ik al aandelen bezat in een fabriek voor lithium-ion batterijen, dan zou ik die waarschijnlijk verkopen. [update: Li-on doorbraak] Venture Capital investoren als Kleiner Perkins Caufield & Byers (o.a. Google en Yahoo) hebben er in ieder geval ongeveer $3 miljoen in geinvesteerd.

Eerst even de verschillen op een rijtje tussen high-tech lithium-ion batterijen en deze nieuwe ultra-condensatoren of nano-condensatoren.

  • Een batterij slaat de energie op door een verandering van chemie, een condensator slaat de energie op door het opbouwen van een electrostatisch veld.

  • Lithium-ion batterijen kun je ongeveer 300 keer opladen en gebruiken daarna werken ze niet meer en moeten gerecycled worden, deze nano-condensatoren hebben na meer dan een miljoen keer gebruiken nog steeds 100% capaciteit.

  • Een volle lithium-ion batterij die weg gelegd wordt is na een jaar helemaal leeg, de nano-condensatoren hebben na een jaar nog steeds meer dan 98% van de energie.

  • Lithium-ion batterijen kun je als je het heel snel doet in ongeveer 15 minuten opladen, de nano-condensator kun je in minder dan een minuut opladen (vooropgesteld dat je de technische infrastructuur hebt om zo'n 50 kw/h in een minuut op een veilige manier te leveren).

  • Last but not least, de nano-condensatoren wegen ongeveer 1/3 van lithium-ion batterijen.

Deze condensatoren zijn bij uitstek geschikt voor electrische auto's, maar bedenk je eens wat het is om een laptop te hebben die i.p.v. 2 uur gewoon 6 uur op zijn batterijen (eh, sorry condensatoren) werkt, en als je een melding krijgt dat je moet opladen, sluit je hem gedurende één minuutje aan om er vervolgens weer 6 uur mee te kunnen werken.

Nog even over het opladen van de batterijen bij auto's. Je kunt je auto snel opladen als je de auto aansluit op een vast opgestelde gelijksoortige condensator in b.v. je eigen garage. Deze permanent opgestelde condensator kan zich zelf in alle rust opladen via b.v. het electriciteitsnet op de momenten dat de genoeg stroom voorhanden is (en de prijzen laag zijn), of b.v. je eigen zonne panelen stroom leveren. In het geval van zonnepanelen ben je wel even bezig want er komt normaal gesproken niet veel meer dan zo'n 100 watt per m2 uit zonnepanelen. Dit is voor 1 m2 onder realistische omstandigheden ongeveer 40 kw/h per jaar. In dat geval ben je meer dan een jaar bezig om je auto op te laden.....want daar heb je tussen de 50 en 100 kw/h voor nodig. Op dit moment heeft de Tesla Roadster een 500 kg zware accu met een capaciteit van 52 kw/h waarmee je ongeveer 350 km kunt rijden. Als Tesla 500 kg aan condensatoren zou gebruiken kun je er op één lading 1000 km mee rijden. En bij € 0,25 per kw/h kost een ritje naar zuid-Frankrijk (1000 km) dan € 38,--.

Als "tankstations" en particulieren eigen condensatoren gaan plaatsen voor de opslag en buffering van energie kan er veel veranderen in de wereld van de electriciteits leveranciers. De fluctuaties in zonne-, getijden- en windenergie kunnen zo mooi opgevangen worden. In een eerdere blog post heb ik al wat geschreven over de voordelen van gedistribueerde locale opslag van energie.

Een van de zaken die bij spanningen van 3500 volt opgelost moeten worden is de electronica die dit naar hanteerbare waarden moeten terug brengen. Bij Accu's blijft de spanning gedurende een lange tijd (bijna) constant, bij condensatoren zakt de spanning al snel naarmate er meer gebruikt is. De "omvormer" zal dus niet alleen met deze hoge begin spanning moeten omgaan, maar de uitgangsspanning ook moeten stabiliseren terwijl de ingangsspanning rapide naar beneden gaat.

Uit andere bronnen hoor ik wel dat Eestor tot nu toe nog weinig heeft laten zien, maar dat de industie insiders wel van mening zijn dat de techniek van de super condensatoren een heel goede kans maakt omdat ook andere bedrijven aan deze techniek werken.

Monday, February 2, 2009

VPN naar je eigen huis


Veilig interneten voor wie veel onderweg is!

Met de introductie van eenvoudige huis routers die een VPN server hebben draaien wordt het steeds gemakkelijker om thuis je eigen VPN server te hebben. Je kon al via betaalde (en soms gratis) externe servers een VPN verbinding maken, maar nu heb je eigenlijk niemand meer nodig.

Waar is dat nou goed voor zo'n VPN?
Als je een versleutelde VPN verbinding opbouwd zorg je ervoor dat jouw laptop onzichtbaar wordt. Als je op een openbaar netwerk surft (bibliotheek, koffie shop, hotel, etc.) kan iedere andere PC op dat wifi netwerk jouw PC zien en bereiken. Door een VPN verbinding op te bouwen met jouw huis, wordt je PC onzichtbaar en onbereikbaar voor de andere PC's die op dat zelfde openbare netwerk surfen. Als je een VPN verbinding maakt met je eigen huis kun je gebruik maken van de systemen die thuis staan (file server, print server, etc.) én je bent onbereikbaar voor de andere gebruikers van het openbare netwerk. En dat is eigenlijk het belangrijkste!

Als je twee VPN routers op het internet zet, en goed configureerd, kun je bijvoorbeeld een hoofdkantoor en een bijkantoor permanent met elkaar verbinden zonder dat die netwerkverbinding zichtbaar is op het internet. De medewerkers kunnen dan gebruik maken van netwerk faciliteiten van het andere kantoor zonder daarvoor iets ingewikkelds te hoeven doen.

Zelf heb ik met CISCO's VPN en met Hamachi (tegenwoordig van LogMeIn maar nog steeds gratis) gewerkt.


Een andere oplossing is Easy-VPN van Comodo.

Kijk ook nog even bij Steve Gibson's GRC Corp.

Blog, zonder RSS feed lees ik je niet


Dat ik het jammer vind dat RSS bij het grotere publiek nog niet echt bekend is heb ik al eerder beschreven. Wat mij opvalt is dat veel blogs nog steeds geen RSS (of Atom) feed hebben. Zelfs als het een heel interessante blog is zal ik hem toch niet volgen. Het fijne van RSS is dat je in je reader een duidelijk gestructureerd overzicht hebt van alle nieuwe (en eventueel bewaarde) artikelen. Alles wat je nog niet gelezen hebt is vet gedrukt en alles wat net nieuw binnen gehaald is heeft ook nog een sterretje. Alles wat je nodig hebt om verschillende bronnen te kunnen blijven volgen.

Zouden die bloggers die geen RSS feed hebben het gewoon niet weten of is er een andere reden? Ik zal er waarschijnlijk niet snel achter komen want ik volg hun blogs niet.

Als bloggers RSS niet zelf gebruiken en aanprijzen, hoe kunnen we dan verwachten dat het grote publiek dit gaat oppakken?

Microsoft Producer


Synchroniseer video presentatie met de PowerPoint dia's als streaming video op IE.

Ik heb dit al een tijdje niet meer gedaan, maar een paar jaar terug maakten wij bijna iedere week een video opname van een presentatie binnen de onderneming. Dit waren vaak heel leerzame presentaties waar jammer genoeg niet iedereen bij kon zijn.


Om de kennis te behouden combineerden wij de video en powerpoint dia's en maakten die via MS Producer op het intranet aan alle medewerkers beschikbaar.


Het mooiste werkte het als de presentator tijdens de voordracht de presentatie tijd opnemer had lopen (en niet vergat deze tijdgegevens aan het einde van de presentatie op te slaan). Dan kon je namelijk in één simpele handeling de video en dia's bij elkaar voegen. In andere gevallen moesten wij de dia wisselingen handmatig synchroniseren met de video en dat kost even wat tijd.

Hoe doe je dat?
Gebruik Office 2003 en download "Microsoft Producer 2003" via de Microsoft website. Dit is een add-on voor powerpoint. Je kunt nu zelf de layout van de html pagina's samenstellen ( en als je een beetje HTML kennis hebt verander je het Microsoft logotje meteen door je eigen bedrijfslogo). Nu kun je de video en dia's samenvoegen. Daarna gaat producer de video verwerken (dat kan wel even duren) om vervolgens met een directory te komen waarin alles staat wat je op je webserver moet zetten. Even over FTP'en en klaar is Robert.

Hoeveel kost dat?
Niets!, gewoon downloaden en aan je bestaande powerpoint 2003 toevoegen.

Meer weten?

Voorbeeld zien?
Hier is een voorbeeld, het geeft een idee hoe het eruit kan zien. Door op de links naar de slides onder het video beeld te klikken kun je naar specifieke delen van de presentatie springen.

Oh ja, dat was ik nog vergeten te zeggen.... Het is een Microsoft product en het werkt ALLEEN met Internet Explorer! Maar bij veel bedrijven is IE de standaard browser.

Veiliger surfen



Hoe "DropMyRights" ons de afgelopen jaren heeft beschermd.

Laat ik het maar afkloppen, de afgelopen jaren heb ik geen last gehad van virussen en andere mal-ware op ons netwerk. Voor een deel komt dat omdat bij ons IE 7 alleen gebruikt wordt als het écht nodig is (en dat terwijl IE 7 al heel wat veiliger is dan IE 6). Eigenlijk gebruiken we meestal Firefox (sinds 2004) of Chrome (omdat het zo lekker snel is).

In Firefox heb ik overal No-Script draaien, maar dat is voornamelijk om click-jacking te voorkomen want werken zonder scripts is wel erg lastig.

Wat volgens mij het beste heeft gewerkt om ons in de afgelopen jaren te beschermen is het programma DropMyRights. Dit programma laat mij onder XP als power user of administrator werken terwijl mijn browsers (IE, FF, Chrome) en email (Thunderbird) draaien met de rechten van een gelimiteerde gebruiker. Hierdoor kan de browser (en de mal-ware die er eventueel via binnen komt) bepaalde gevaarlijke zaken zijn gewoon niet uitvoeren. Mocht er mal-ware binnen gekomen zijn dan heeft die (waarschijnlijk) nooit kunnen draaien (omdat daarvoor de rechten ontbraken) en kan een antivirus programma deze mal-ware gemakkelijk verwijderen.

Hoe installeer je DropMyRights?

Download en installeer het programma. Daarna zoek je het programma op en schrijf (kopieer) je het gehele pad op. Bij mij is dat:

"C:\Program Files\DropMyRights\DropMyRights.exe"

Nu neem je het icoontje (als je het goed wil doen alle icoontjes die je gebruikt voor al je browsers) waarme je jouw favoriete browser start en klik je er met rechts op en selecteer je "Eigenschappen". Onder het tweede tabje voeg je dan het pad van DropMyRights toe aan het bestaande pad. Het ziet er dan zo uit (de dubbele haakjes moeten net zo overgenomen worden).

"C:\Program Files\DropMyRights\DropMyRights.exe" "C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe"

Alles hierboven staat in werkelijkheid op één regel (Target veld) in het dialoogboxje.


In het podcast programma "Security Now" van Steve Gibson en Leo Laporte werd DropMyRights een paar weken geleden besproken. Vanaf nu zal het programma SandBoxIE dat op een andere manier tegen mal-ware beschermt ook de eigenschappen van DropMyRights krijgen. SandBoxIE is echter niet gratis en DropMyRights is dat wel.

Waarschuwing. Wanneer je NIET beschermt bent.
Er is een maar aan verbonden. Om beschermd te zijn is het wel belangrijk dat je eerst je browser start via dropmyrights (waarvoor je die eigenschappen in het icoontje had aangepast) voordat in andere programma's (b.v. email) op links klikt. Als je browser draait onder drop my rights zal de externe link geopend worden in je (beschermde) browser maar als de browser nog niet draait, zal Windows de browser starten zonder DropMyRights. Dit kun je hoogst waarschijnlijk aanpassen in de start eigenschappen van file types, maar die moeite heb ik zelf niet genomen.

Hoe kan je testen of het werkt?

Probeer maar via je browser een plaatje of PDF te downloaden in de folder:
C:\WINDOWS\system32
Als DropMyRights goed werkt zal je een foutmelding krijgen dat dit niet mogelijk is.

Sunday, February 1, 2009

Spaart u zegeltjes meneer?


De supermarkt weet wél wie ik ben maar niet wat ik wil.

Er zijn zo van die kleine zaken die het leven gemakkelijker kunnen maken. Denk maar eens aan je supermarkt. Iedere keer als ik er kom vragen ze of ik zegeltjes wil. Waarom weten ze dat nog steeds niet en blijven ze er naar vragen? Mijn mobieeltje laat in een grote straal weten dat ik er aan kom en in mijn jas en schoenen zitten waarschijnlijk al RFID chips die mij na het eerste bezoek ook kunnen identificeren. OK, dit zijn nog relatief nieuwe technieken en ik heb geen expliciete toestemming gegeven om deze identificatie vormen te gebruiken, dus op het gebied van de privacy moet je dan als bedrijf heel voorzichtig zijn. Maar ze hebben mijn bonuskaart al gescand en ik heb de betaling al voorbereid met m'n bankpasje en pincode, dus ze kunnen weten wie ik ben, en toch vragen ze iedere keer weer of ik zegels wil. En iedere keer is het antwoord weer NEE! Echt, een paar keer vragen is niet erg, maar iedere keer weer, daar word ik niet vrolijk van.

Nu al bestaan er voldoende technieken om mij bij binnenkomst al te herkennen en zou je allerlei verschillende aanbiedingen speciaal op mijn bestedingspatroon kunnen toesnijden, maar dat duurt nog wel een poosje. Eerst die zegeltjes maar oplossen.

Slechte software en lastige klanten


Waarom ik bepaalde parkeergarages het liefste vermijd.

Het was al donker toen ik alweer meer dan een jaar geleden de ingang van het parkeerterrein opreed. Ik duwde mijn bankpasje in de automaat en na een paar seconden kwam deze er weer uit samen met een "welkom" berichtje op het display. Ik wachtte tot de slagboom open ging maar dat gebeurde niet. Dan nog maar een keer proberen, maar deze keer werd het bankpasje gelukkig niet meer geaccepteerd omdat het juist ervoor geregistreerd was (de timer liep al op dit pasje). Dan maar op de "Help" knop gedrukt en gewacht, en gewacht, en gewacht, en weer gedrukt en gewacht, en gewacht, maar geen meneer of mevrouw die je via het luidsprekertje te woord staat.

Terug gereden om de detectielus in de grond "vrij" te maken. Daarna weer naar voren gereden en opnieuw geprobeerd (er was helaas maar één ingangspoortje). Mijn eerste bankpasje kon gelukkig nog steeds niet gebruikt worden, maar weer geen alarm bellen dat iemand voor de derde keer een pasje gebruikt, dus een ander pasje gepakt. Ook nu lijkt het weer goed te gaan, het nieuwe pasje word geregistreerd en ik krijg weer een "welkom" berichtje op het display. Maar ook nu gaat de slagboom niet open. Weer op de "Help" knop gedrukt en gewacht. Weer geen contact met de helpdesk zodat ik niet anders kon dan terug rijden en mijn auto ergens anders parkeren.

De volgende dag contact opgenomen met de helpdesk waar ik tegen 75 cent per minuut kon gaan uitleggen dat hun systeem niet goed werkt en wat ze daaraan zouden kunnen doen. Na een paar weken blijkt natuurlijk dat toch het maximale parkeertarief is afgeschreven van mijn rekeningen. Dus weer gebeld en later per email nog een keer bevestigd. Het ten onrechte afgeschreven bedrag wordt uiteindelijk terug gestort.

Hoe kon dit gebeuren en wat heeft dit met software te maken?

Bij ingangspoortjes zijn meestal 2 (en soms zelfs 3) detectielussen in de weg ingebouwd. Deze lussen geven aan waar zich een voertuig bevindt. De software van de parkeerbeheerder had eigenlijk meteen al alarm moeten slaan toen nadat de registratietransactie had plaats gevonden de tweede detectielus geen signaal kreeg en dat de eerste detectielus nog steeds een voertuig registreerde. Met andere woorden mijn auto was blijkbaar niet naar voren gereden.

Daarna gebruikte ik het zelfde bankpasje nog een keer. Dit werd door het systeem opgemerkt en voorkomen maar het was blijkbaar weer geen reden voor een alarm! Toen verdween mijn auto van detectielus 1, niet omdat ik naar voren reed over detectielus 2, maar naar achteren. Toch weer geen reden voor een alarm in het systeem!

Daarna weer een voertuig (toevallig dezelfde auto) op detectielus 1, weer het zelfde bankpasje en daarna een ander bankkaartje weer van de zelfde eigenaar (zelfde voornaam en achternaam), weer geen redenen voor alarm, maar er zijn nu wel twee verschillende timers die lopen (op de bankkaart en op de creditcard). Weer volgt er geen overgang van detectielus 1 naar detectielus 2 maar wel blijkt dat detectielus 1 op een gegeven moment weer vrij komt (ik was uiteindelijk gefrustreerd naar achteren gereden en weggegaan).

De volgende dag gaan er nog steeds geen alarm bellen af in het systeem. Ik stel mij zo voor dat ik echt niet de enige ben geweest die voor deze niet werkende slagboom heeft gestaan. Het bedrijf had bij alle kaarten die wel bij binnenkomst geregistreerd waren, maar waarvan nooit een voertuig de parkeerplaats had verlaten de gemaakte kosten kunnen terugboeken met excuses voor het ongemak in de restitutie beschrijving. Maar dat was echt een stap te ver voor dit bedrijf. Ik weet niet of ze dachten "binnen is binnen", maar ik vermijd sindsdien deze parkeerservice waar mogelijk en ze hebben dus naast de restitutie ook mijn omzet gemist.

Waarom schrijf ik dit nu?
Toen dit gebeurde heb ik de situatie in een email beschreven samen met verschillende aanbevelingen. Ik schrijf dit nu omdat het bedrijf ruim de tijd heeft gehad om deze zaken aan te passen. Omdat ik het bedrijf zelf zo veel mogelijk vermijd en ik niet dagelijks met een niet werkende slagboom geconfronteerd word, kan ik niet zeggen of de software nu aangepast is. Ik heb echter zo mijn twijfels...