Thursday, November 6, 2008

Desktop sharing


Af en toe is het makkelijker om over iemands schouder mee te kijken wat hij/zij nou doet dan het alleen via de telefoon te horen. Daarom gebruik ik zelf af en toe een programma waarmee ik iemand anders zijn/haar PC scherm op mijn PC kan volgen, of iemand anders mijn PC scherm op zijn/haar PC kan laten zien.

Vroeger gebruikte ik VNC dat ooit door AT&T ontwikkeld was, maar de standard VNC geeft tegenwoordig vaak problemen omdat de routers thuis alleen uitgaande verbindingen toestaan. Hierdoor moet je al snel naar een soort "Hosted" oplossing waarbij beide PC's een in het begin alleen een uitgaande verbinding opzetten naar een centrale server om daarna, zonder tussenkomst van die centrale server, verder te gaan. Een mooie oplossing is CrossLoop. Zij gebruiken VNC maar hebben een centrale server zodat het werkt via de routers/firewalls die we tegenwoordig allemaal in huis hebben.
Bij Crossloop installeer je (moet je wel administratie rechten hebben op je PC) eerst het programmatje (Crossloop is eigenlijk VNC). Daarna start je Crossloop (ook nu moet je wéér Administrator rechten hebben) en initiëer je als host (grijze Share tab) een sessie. Nu geef je via de telefoon (of Skype) de 12 cijferige inlogcode aan iemand die zich als gast (groene Access tab) wil aansluiten. Zowel de host als de gast kunnen (na toestemming) hun scherm aan de ander laten zien of de ander zelfs toestemming geven de PC van de ander op afstand te bedienen.

Nadeel in XP, geen Administrator, geen CrossLoop
Als je geen administrator rechten hebt kun je CrossLoop niet installeren en ook niet gebruiken. In beide gevallen moet je (in XP) administrator rechten hebben.

CrossLoop zonder registreren
Als je CrossLoop wilt gebruiken zonder je te registreren kun je het downloaden van bijvoorbeeld ZDNet en bij het gebruik op de skip registration rechts onderin klikken.

Één op één training of iemand even helpen
Een remote desktop kan uitstekend dienst doen bij één-op-één training, of een presentatie maar ook om anderen te helpen bij een computer probleem (moeten ze nog wel een internet verbinding hebben . . .)

Via LogMeIn kun je ook een gratis account maken. In de gratis versie zijn wel sommige features uitgeschakeld.

Mindmaps in the cloud


Freemind is een programma om lokaal op je eigen PC mindmaps te maken. Er met iemand anders tegelijkertijd aan werken gaat lastig (eventueel d.m.v. desktop sharing).

Via Raymond Witvoet van Syntens kreeg ik de tip over Mind42 (Mind for Two) of is het toch Mind "42" (hét gallactische antwoord uit "Hitchhikers guide to the galaxy"). Zelf had ik al een tijd geleden MindMeister ontdekt wat ongeveer het zelfde doet. Gewoon samen op afstand aan een mindmap kunnen werken.

Met dank aan ITIL Service Management voor deze ITIL Change Management mindmap hiernaast als voorbeeld.

Wednesday, November 5, 2008

Automatisch nieuwe berichten ontvangen


De populariteit van RSS neemt gelukkig toe. Toch
merk ik in mijn omgeving dat er nog veel mensen zijn die niet precies weten wat het is.

Voor mij begon het zo'n 10 jaar geleden. Ik was op zoek naar een oplossing voor mijn morgen ritueel. Iedere ochtend opende ik verschillende websites om te kijken of er iets nieuws geplaatst was. Korte tijd was ik zelf bezig met het schrijven van een programmatje dat de web-pagina's van vandaag vergeleek met die van gisteren en dan de verschillen liet zien. Dit bleek lastiger dan gedacht. Gelukkig ontwikkelde Dave Winer in 1997 de voorloper van wat nu de RSS feed is.

Een RSS feed is een link die door een programma (b.v. Outlook, Thuderbird, Internet Explorer 7, Firefox of Google Reader) gelezen kan worden. Als er op de website iets nieuws geplaatst is zal de RSS feed dat aangeven.

Hierdoor kun je de "Headlines" en vaak de eerste regels van alle nieuwe berichten van wel 30 of 40 websites in één programma in een oogopslag zien.

Je kunt dit gebruiken om nieuwsberichten te bekijken, of b.v. nieuwe banen die via vacaturesites bekendgemaakt worden of verschillende blog's volgen.

Voor de nieuws update RSS feeds gebruikte ik vroeger RSS Reader, maar dit programma werd door het grote aantal te volgen feeds zo langzaam dat ik nu mijn email programma (Thunderbird RSS) gebruik om RSS berichten te lezen.

Voor Thunderbird en Outlook kun je deze RSS link kopiëren en gebruiken in de RSS lezer.

Mocht je vragen hebben, schrijf me gewoon even. Dit kan door op het envelopje hieronder te klikken of door het contact formulier links onderin te gebruiken.

Podcasts abonneren


Voor Podcasts (meestal een soort radio programma's) kun je ook RSS
feeds gebruiken. Dit is soms wat verwarrend want de zelfde RSS techniek om de headlines van berichten te lezen, wordt nu gebruikt om nieuwe podcasts van jouw favoriete programma's te vinden en die automatisch voor je te downloaden.

Enkele Podcast ontvangers
iTunes Ik gebruik zelf geen iTunes
Juice Oud en vertouwd voor mij en werkt prima met de iRivers
Ziepod Een nieuwe veelbelovende telg

Wat gebruik ik zelf?
Ik ben zelf in 2005 begonnen met de voorloper van Juice en gebruik Juice nog steeds. Het fijne aan Juice is dat ik scripts kan gebruiken zodat ik alle bestanden naar een tijdelijke directory kan sturen vanwaar ik ze eerst door mp3Gain haal (in een batch script) zodat alle programma's ongeveer even luid klinken tijdens het afspelen. Als speler gebruik ik (meerdere) iRivers. Het ideale aan de iRiver vind ik de gewone AA-batterij. Batterijtje leeg? Gewoon een nieuwe (oplaadbare) batterij erin en doorluisteren terwijl de lege batterij opgeladen wordt.

Bedrijven beginnen nu steeds meer gebruik te maken van de mogelijkheden van Podcasts en Vidcast (portable video) voor trainingen, bijscholingen en informatiedeling. De medewerker kan dan b.v. tijdens de autorit luisteren naar een presentatie van b.v. de verkoopmanager.

Ik weet dat ik nog niet heb laten weten HOE je je kunt abonneren. Dit artikel is meer om je te vertellen dát het bestaat. Heb je vragen? Stuur een mailtje of laat een commentaar achter.

Tuesday, November 4, 2008

Video Conferencing


Het is tegenwoordig gewoon niet leuk meer om met de auto naar
een vergadering te moeten rijden, nog afgezien van de CO2 en de brandstofkosten. Hoewel de "gewone" desktop video oplossingen (Oovoo, Skype, Hexa2) nog niet een echte face-2-face ontmoeting kunnen vervangen en soms schokkerig kunnen zijn is dit wel de richting waarin we gaan. De mooiste oplossing komt volgens mij van Cisco (deze video moet je gewoon zien), die hebben een systeem met zo'n hoge beeldresolutie dat je na een paar seconden al bijna niet meer weet dat je via video conferencing bezig bent.